ΖΑΚΥΝΘΟΣ, "Το φιόρο του Λεβάντε"


Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο νησί του Ιονίου. Νησί που διαθέτει την ομορφιά της φύσης, τη γοητεία της θάλασσας , πλήθος από αμμουδιές , πανέμορφες ακτές, πράσινο που δεσπόζει σε όλο το νησί , πευκόφυτα βουνά, σκόρπια νησάκια , μνημεία πολιτισμού, ήπιο κλίμα με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια .

Για το νησί των Ποπολάρων πρώτος μιλάει ο 'Ομηρος . Η μυθολογία λέει πως ο Ζάκυνθος , γιος του βασιλιά της Τροίας Δάρδανου, ήρθε στο νησί, μαγεύτηκε από την ομορφιά του και έκτισε την ομώνυμη πόλη. Από τα πολύ παλιά χρόνια πέρασε βάσανα και δόξες μαζί. Στους αρχαίους χρόνους κυριεύτηκε από τον πονηρό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα. Επαναστάτησαν και τον έδιωξαν και για 450 χρόνια ως το 404 π.Χ. ζουν δημοκρατικά και ακμάζει στο νησί μεγάλος πολιτισμός. Τότε ίδρυσαν στην Ισπανία την αποικία Ζάκανθα. Ο πόλεμος μεταξύ των δυο μεγάλων ελληνικών πόλεων Αθήνας και Σπάρτης δεν την αφήνουν ήσυχη, πότε γίνεται σύμμαχος της μιας και πότε της άλλης. Στα Βυζαντινά χρόνια γίνεται επαρχία του Βυζαντίου.

Τον καιρό των σταυροφόρων λεηλατείται το 1150 μ.Χ. από τους Νορμανδούς. Μετά την άλωση της Κων/πολης θα αλλάξει πολλούς αφέντες και θα γνωρίσει μέρες πείνας και δυστυχίας . Το 1488 θα την καταλάβουν οι Βενετοί και για πολλά χρόνια, το << Φιόρο του Λεβάντε >>, όπως τη βάπτισαν, θα μείνει στην κυριαρχία τους . Η διοίκηση που ασκούν στο νησί είναι σκληρή. Υπάρχουν οι αφέντες από το ένα μέρος και ο λαός , ο δούλος , ο ποπολάρος, από το άλλο. Η λύτρωση έρχεται το 1797 από τους Γάλλους που κάθονται ένα χρόνο. Από το 1809 ως το 1864 κυριαρχούν στο νησί οι `Αγγλοι που καταπιέζουν τους κατοίκους.

Οι κάτοικοι της αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους και την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Μεγάλη πνευματική ανάπτυξη έχουμε στο νησί στα τέλη του 17ου αιώνα .Και τις αρχές του 18ου αιώνα, με σπουδαίους εκπροσώπους των γραμμάτων. Εδώ γεννήθηκε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Τον καιρό της επανάστασης ακούγοντας από το << Λόφο του Στράνη >> τις κανονιές του Μεσολογγίου, έγραψε τον << Εθνικό 'Υμνο >>. Πατρίδα του ασυμβίβαστου Ουγκώ Φώσκολου και του επαναστάτη υμνωδού Ανδρέα Κάλβου.


Η σημερινή πόλη της Ζακύνθου είναι καινούργια μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Στην πόλη ο επισκέπτης μπορεί να δει τον περίφημο Ναό και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, του πολιούχου της πόλης. Το Ενετικό φρούριο πάνω στο λόφο. Από εκεί ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα της πόλης και το τοπίο που απλώνεται γύρω του . Το μεταβυζαντινό μουσείο που σε αυτό έχουν συγκεντρωθεί παλιές εικόνες και θαυμάζει κανείς την ασύγκριτη τέχνη της βυζαντινοαγιογραφίας. Στο μουσείο Σολωμού διασώζονται προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του εθνικού μας ποιητή.